Dankbaar

Dankbaar

Tijdens een ontbijtbijeenkomst van bedrijven, sociale dienst en uitkeringsgerechtigden zag ik Johan binnenkomen. Een map onder de arm en ietwat verlegen om zich heen kijkend, schoof hij zo onopvallend mogelijk ergens aan tafel en begon zonder ook maar iets te zeggen aan zijn ontbijt.

We gingen deze ochtend speeddaten en ik kwam bij Johan aan tafel te zitten. Naast Johan zaten er nog een aantal langdurig werklozen en ondernemers aan tafel. Iedereen mocht iets over zichzelf vertellen en voor Johan en zijn collega’s was het vooral de bedoeling om zichzelf onder de aandacht te brengen van ondernemers. Johan bleek, sinds de bankencrisis, al meer dan 5 jaar werkloos. Hij had ordners vol met sollicitatiebrieven geschreven, maar nog steeds zonder resultaat. Erg frustrerend voor een man van begin 60 met heel veel ervaring in de financiële wereld. Johan was daardoor niet alleen het contact met de arbeidsmarkt verloren, maar naast zelfvertrouwen verloor hij steeds meer. Zo moest hij ook noodgedwongen zijn huis verkopen.

Oprechte interesse in elkaar

Johan en zijn collega’s waren tijdens het speeddaten eerst nog verlegen en hadden wat moeite om hun verhaal te vertellen. Maar door de oprechte interesse van de ondernemers en de kandidaten onderling ontstonden er mooie gesprekken en wat nog mooier was: er werden verbindingen gelegd. Niet elke ondernemer kon een kandidaat direct zelf verder helpen, maar vaak had diegene wel een collega-ondernemer in zijn netwerk die wel wat voor één van deze kandidaten kon betekenen. Er werden dan ook direct gegevens uitgewisseld en eigenlijk iedereen ging met een voldaan gevoel naar huis.  Het was mooi om te zien dat deze ontmoeting iedereen een boost gaf. De kandidaten gaf het een stukje perspectief en zelfvertrouwen en de ondernemers het besef dat een kleine inspanning van hun kant een groot verschil kan maken.

Een nieuwe kans

Voor Johan werd het speeddaten de aanzet tot een grote verandering. Hij mocht via het gezamenlijke project van sociale dienst en businessclub, met behoud van uitkering, een werkervaringsplaats doen op de administratie van een groot bedrijf in de gemeente. Hij kon er aan de slag om vaardigheden op te doen, te bouwen aan zijn zelfvertrouwen en hij kon er merken dat je er weer toe doet.

Johan valt op met zijn administratieve kennis en prettige manier van samenwerken. Daarom wordt Johan met behulp van de betrokken jobcoach in dit project in contact gebracht met een makelaar die dringend een financiële man nodig heeft. Een mooie win-win situatie. Johan heeft nu een baan bij het makelaarskantoor en het leven lacht hem weer toe.

Gewoon doen

Ik ben dankbaar dat ik als bestuurslid van de businessclub mijn steentje bij kan dragen aan dit project en daarmee mooie verbindingen kan leggen. Dit project is een mooie manier om niet alleen als advocaat, maar ook als mens iets bij te dragen aan de samenleving. Dit doe ik uiteraard niet alleen maar met allemaal betrokken partijen in de gemeente. Deze aanpak blijkt op te vallen en is in de pers omgedoopt tot “methode Steenwijk”.  Deze methode laat vooral zien dat ‘gewoon doen’, met oog voor de mens, anderen echt verder helpt. Ik hoop dat er nog veel gemeenten dit voorbeeld mogen volgen. Je hebt immers anderen nodig om verder te komen!

Wilma Bouma

Elk kwartaal schrijf ik een column Recht & krom voor De Riepe, het straatmagazine Noord Nederland. Deze column werd gepubliceerd in december 2017.

Straatmagazine Nord-Nederland De Riepe dec 2017